przez bonifacy » 31 Sty 2011, 16:38
Drogi Panie Jeżu!
Niech Pan się nie kryguje, jest Pan na pewno wspaniałym ekspertem, wierzę w to i a w Pana też.
Jeśli strona ta jest dla wspaniałych studentów, to ja też po troszę się do nich zaliczam... (doktorant - taka hybryda studenta i asystenta, która też miewa sesje).
Co zaś do konsultacji geotechnicznej: uważam, że większość spraw będzie miała tego znamiona, zwłaszcza że rozważania są teoretyczne (vide moja wątpliwość), gdyż interpretacji takiego czy innego parametru dokonam we własnym zakresie.
Wracając do wrażliwości, to przewija się ona przez badania sondą krzyżakową, gdzie zalecają wykonywać dwa ścięcia, z czego i tak pierwsze używane jest do obliczenia stopnia plastyczności; normy, gdzie opisują te badania, ale też podają stosowny wzór na tą wrażliwość, kończywszy np. na skrypcie Politechniki Poznańskiej: Kostrzewski W., 2001. Parametry geotechniczne gruntów budowlanych oraz metody ich oznaczania. (s. 151), bardzo dobrym zresztą. W żadnym jednak źródle, które przejrzałem, nic się nie wspomina o tym, czego ta wrażliwość gruntu dotyczy, na jakie czynniki i ich zmiany, spośród których najlogiczniejszym jest wilgotność, ale mogę się mylić, stąd też wątpliwość, którą może Pan pomoże mi rozwiać. A może i dociekliwym studentom budownictwa także...
Ukłony uniżone
Gumkowski Marcin (-)
PS. Czy i kiedy udziela Pan płatnych porad geotechnicznych na forum/uczelni, zaraz się zgłoszę, chyba że uda mi się wcześniej rozwikłać to zagadnienie.